Да ли је Ђоковић највећи Србин послије Тесле?Врло је добро познато да је Новак Ђоковић нешто попут националног хероја за многе Србе. Недавно је назван и једним од два највећа Србина, а други би требало да буде  Никола Тесла. Мислим да је ово проблематично из два разлога.

Прво, зашто је толико важно да је Ђоковић из Србије? Ово је, чини се, особина која га дефинише, ако је вјеровати његовим поносним сународницима. Али, његово српство нема ништа са његовом тениском беличином. Изгледа да ово не говори толико о самом Ђоковићу колико говори о онима који дају овакве коментаре. Ово ме води до другог разлога зашто мислим да је сва та "највећи Србин" мантра забрињавајућа.

Ако његово српство није узрок његове тениске величине, а није, чини се онда да је наглашавање Ђоковићеве националности сигнал жеље осталих Срба да кажу свијету: "ево видите, он је један од нас; он нас представља." Али, зашто бих ја хтио да ме представља Ђоковић, а не моја лична постигнућа? Па, ако осјећам да су моја лична постигнућа безначајна, онда би имало смисла користити туђа постигнућа као да сам и ја дио њих.

Ово је тужно. Изгледа да опсесија Ђоковићем сигнализира врло низак степен самопоуздања код многих Срба. Занима ме шта ће бити кад Ђоковић више не буде на врхунцу каријере. Један могући сценарио је да он тада постане извор бијеса многима од оних којима је сада извор поноса.
Comments

Popular Posts