Militantni gej aktivisti i konzervativni "branitelji" porodičnih vrijednosti, smorili ste i boga i narod


Termin "porodične vrednosti" je jedan od trenutno najnesretnijih termina u srpskom jeziku. Zašto? Zato što ga mnogi uzimaju u usta da bi se potkusurivali sa onima koji ih, na ovaj ili onaj način, nerviraju. Dvije grupe koje su najnotorniji mučitelji i mrcvaritelji pojma "porodične vrednosti" su, s jedne strane, promoteri anti-gej mentaliteta, a s druge strane promoteri gej zajednice. Ovi prvi se plaše da promovisanje gej populacije urušava porodične vrijednosti, a ovi drugi se opet pokušavaju podsmijevati samom konceptu porodičnih vrijednosti. Mislim da su i jedni i drugi promašili metu.

Promoteri anti-gej mentaliteta smatraju da je heteroseksualna porodica neophodan preduslov za ostvarenje bilo kakvih porodičnih vrijednosti. Ako heteroseksualne porodice nema, onda, po ovom shvatanju, ni porodičnih vrijednosti ne može da bude. Po ovoj logici, ljubav, povjerenje, poštovanje, istrajnost u podršci, nesebično davanje, prihvatanje, odricanje zarad partnera ili djece, privrženost, odanost, iskrenost, roditeljska strepnja i briga, i mnoge druge vrijednosti jednostavno nemaju svoj suštinski smisao u homoseksualnoj zajednici.

Promoteri gej zajednice uzvraćaju istom mjerom. Oni pronalaze u dnevnim vijestima slučajeve nasilja u porodici, incesta, mentalnog rastrojstva i zlostavljanja i to sarkastično nazivaju porodičnim vrijednostima. Po njihovoj logici, ovo bi trebalo nekome otvoriti oči i pokazati da tradicionalne porodične vrijednosti u stvari ne postoje, da je to samo šuplja priča onih koji mrze gejeve. Eto, govore oni, nismo mi bolesni nego vi. Vi, heteroseksualci, se međusobno tučete i ubijate, a sve pod plaštom nepostojećih porodičnih vrijednosti.

A gdje je tu mjesto za nas koji ne volimo da tučemo pripadnike drugog pola, grozimo se incesta, a heteroskesualci smo i mislimo da tradicionalne porodične vrijednosti ipak postoje, bar za nas? Ni jedna od ove dvije antagonističke grupe nije ostavila tu mjesta za nas. To je velika šteta, posebno za članove gej populacije jer im je cilj, bar deklarativno ako ne i suštinski, da približe gej zajednicu svijesti opšte populacije.

Sirovim asociranjem nasilja u porodici, incesta i maltretiranja svih vrsta sa tradicionalnim porodičnim vrijednostima se ne pridobijaju srca onih koji nisu nasilni i incestoidni, a vjeruju da svoju sreću mogu da ostvare samo u tradicionalnoj heteroseksualnoj porodici. Takvo sirovo asociranje će prije proizvesti odbojnost, a u najboljem slučaju nezainteresovanost opšte javnosti za gej zajednicu.

Zašto nezainteresovanost? Zato što baš ti promoteri gej zajednice koji koriste sirove asocijacije nasilja i porodičnih vrijednosti time pokazuju nezainteresovanost da razumiju ljude oko sebe. Kad bi pokušali da ih razumiju, možda bi shvatili da mnogi heteroseksualci koji vole svoj (nenasilni i skladni!) porodični život, asociranje nasilja, duševne bolesti i incesta sa porodičnim vrijednostima vide kao uvredu, kao nerazumni nasrtaj na nešto što im predstavlja centralno mjesto u životu. Racionalna reakcija na ovakav površan i bezosjećajan nasrtaj bi bila emocionalno udaljavanje od ljudi koji takve nasrtaje koriste.

Dakle, dragi pripadnici gej populacije, ako želite da pridobijete srce prosječnog građanina zemlje Srbije, kojem je nasilje u porodici jednako odbojno kao i vama, mislim da ćete morati prvo s tim njegovim srcem da se ophodite s poštovanjem. Priznaćete da to nije prevelik zahtjev. Naposljetku, nije li baš to ono što vi od tog prosječnog Srbina tražite--da shvati da u vašem srcu može da postoji ista ljubav koja postoji i u njegovom, da vam vjeruje kad mu kažete da svog partnera volite isto kao što taj prosječni Srbin ili Srpkinja voli svoju ženu ili muža?

Comments

Popular Posts