Pogledajmo tragediji u oči


Povod za ovaj post je nedavno ubistvo u Srbiji koje je zadobilo neuobičajenu medijsku pažnju. Pošto ni sam nisam imao predstavu koliko je problem nasilnog okončavanja ljudskih života na našim prostorima zastupljen, potražio sam neke opštedostupne statistike.

Najskorija godina za koju postoje podaci o broju stradalih u ubistvima i samoubstvima u svijetu je 2012. Iskoristio sam te podatke da bismo dobili sliku šta se dešava u neposrednom komšiluku. Godine 2012. u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji bez Kosova, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu ukupno je u ubistvima stradalo 338 osoba. To je otprilike jedna osoba dnevno. Dakle, na prostoru bivše Jugoslavije te godine je svakog dana ubijena u prosjeku jedna osoba.

U samoubistvima je, te iste godine, stradalo 3,216 osoba na teritoriji bivše Jugoslavije, izuzev Crne Gore i Kosova, za koje podaci nisu dostupni. Dakle, svakog dana 2012. godine samoubistvo je počinilo, u prosjeku, devet osoba.

Dijagram ispod ilustruje gorenavedene podatke za Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. Ove statistike se ne mijenjaju drastično iz godine u godinu, tako da za tekuću godinu možemo očekivati slične rezultate. Ovdje sam naveo samo "gole brojeve" a vama ostavljam tumačenje tih brojeva i eventualnu emocionalnu reakciju.

Moja najupečatljivija reakcija je shvatanje da je danas, negdje na području bivše Jugoslavije, vjerovatno ubijena jedna osoba, a još desetak je počinilo samoubisvo. Sutra možemo očekivati još jedno ubistvo i još desetak samoubistava, a isto tako i prekosutra i svakog sljedećeg dana.


Izvori:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate

Comments

 1. Per capita usporedba bi bila bolja.

  ReplyDelete
 2. Imam i to, ali mi je ovo izgledalo konkretnije. Dosta je apstraktno kada kažeš da, na 100,000 stanovnika, svake godine u Srbiji, 17.3 počine samoubistvo. Meni je bar apstraktno, ali ako još ljudi misli da bi bilo dobro te brojeve vidjeti, staviću.

  ReplyDelete
 3. Jasno mi je to, ali kad uspoređuješ npr. Sloveniju i Srbiju ipak treba imati na umu da Srbija ima oko 7,5 milijuna stn, a Slovenija 2.

  ReplyDelete
 4. Pretpostavio sam da su brojevi stanovnika uglavnom svima poznati, a i nije mi usporedba po državama bila prioritet, ali dodaću i to.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts