Novo izdanje srpskog Rečnika neće sadržavati reč "osumnjičeni"

Kako javljaju izvori bliski portalu LELE (Loose Ends in Literary Economics), stručnjaci specijalizovanog ogranka Instituta za imenice, zamenice, priloge i predloge u Padežu kod Kruševca odlučili su da se reč osumnjičeni neće pojaviti u novom izdanju Rečnika srpskog književnog jezika. Stručnjaci navode niz veoma jakih argumenata za ovu svoju odluku.

- Ova arhaična imenica se u svakodnevnoj komunikaciji ne koristi već godinama. Za reč osumnjičeni postoji nekoliko savršeno prikladnih i lepih sinonima kao što su monstrum, ubica ili manijak i naš narod je to brzo uočio, kaže za LELE prof. dr. Stevica Pojam. - Jezik živi i razvija se sa narodom koji ga koristi, a rečnici treba da zabeleže i dokumentuju promene u jeziku. Krajnje je vreme da srpski rečnici stanu u korak sa promenama u živom jeziku koji je već odavno reč osumnjičeni izbacio iz upotrebe, nastavlja dr. Pojam.

Ova promena nije samo puka formalnost. Izbacivanjem reči osumnjičeni iz upotrebe postići će se značajna ekonomska ušteda, o čemu nam govori saradnik Instituta za imenice, zamenice, priloge i predloge, ekonomista i pravnik prof. dr. Milomir Tvrdica. - Ova odluka lingvista je korisna jer možemo odmah raspustiti veliki broj sudova i većinu advokata koji su i onako odavno bespotrebni. Narodu je i bez suda savršeno jasno da su „osumnjičeni“ i „ubica“ jedno te isto, a sudovi samo traće novac i vreme na dokazivanje te činjenice, objašnjava dr. Tvrdica i ističe da bi to narodu donelo znatnu uštedu.

- Možda zato i volimo da sudimo drugima pre nego što im sud presudi, a možda to volimo zato da bismo ovim ponašanjem nadomestili osećaj istinske empatije sa žrtvom nasilja, ali to već nije moja specijalnost, to je stvar za psihijatre, nastavlja dr. Tvrdica.


Predrag Rajšić
Bojan Savić

Comments

Popular Posts