Oda efikasnosti srpskih građevinskih radnika


21. maj -- Premijer, Aleksandar Vučić

Vučić je poručio da odmah, u narednih desetak dana, treba krenuti u obnovu infrastrukture. Drumska mreža je nastradala više nego železnička i neki putni pravci neće dugo biti otvoreni ni za putnički, a posebno ne za teretni saobraćaj. On je naveo i da će se najhitnije krenuti u obnovu kuća i to, pre svega, onih ljudi, koji su ostali u potunosti bez „krova nad glavom“. Učiniće se sve da se taj posao završi za dva do tri meseca.

27. maj, Krupanj -- Premijer, Aleksandar Vučić

Za četiri meseca biće obnovljene oštećene i srušene kuće, obećao je premijer Aleksandar Vučić građanima Krupnja.

"Ovde je 38 kuća u potpunosti srušeno. Svih 38 kuća obnoviće država Srbija. Takođe, 168 kućaje oštećeno. Svuda ćemo pomoći i građevinskim materijalom i radnom snagom i na druge načine"

28. maj --  Premijer, Aleksandar Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je situacija na poplavljenim područjima svaki dan sve bolja, da je država napravila plan i da za nekoliko dana kreće u snažnu obnovu. Svi kojima su porušene kuće - dobiće kuću, poručio je Vučić. Naveo je da je ukupna šteta od poplava oko milijardu evra.

9. jun -- Premijer, Aleksandar Vučić

"Posao obnove počeće sledeće nedelje. Ljudi kojima su kuće uništene ne mogu da dočekaju zimu bez krova nad glavom. Sve porodice kojima su kuće značajno oštećene dobiće do 250.000 dinara u novcu, a naći ćemo načina da dobiju i aparate i nameštaj."

7. jul, Krupanj -- Predsednik opštine Krupanj Rade Grujić

"Kada je reč o kućama, tačno je da gradnja nije počela izuzev dve kuće, ali čeka se zakon o obnovi, a mi očekujemo da veoma brzo posle toga počne izgradnja kuća"

9. jul -- Ministar građevine, Zorana Mihajlović

Govoreći o protestu nezadovoljnih građana Obrenovca, Mihajlovićeva je rekla da nestrpljenje svakako postoji i poručila da Vlada jeste tu i da zna šta radi. „Biće sve, ali ne može odjednom”, rekla je ministarka.
___________

Dakle da rezimiramo, obnova porušenih i oštećenih kuća će biti završena 28. jula ili 28. avgusta ili 27. septembra 2014., ali ne može sve preko noći. Zato ćemo dva, od ta dva, tri ili četiri mjeseca, provesti u pripremi zakona o obnovi iako je premijer obećao da će "posao obnove" početi krajem maja pa je to nenajavljeno "pomjerio" na 16. jun. Očigledno je u taj "posao" uključio i mjesec dana čekanja (između 17 maja i 16 juna) da počne zasjedanje Skupštine i mjesec dana zasjedanja (između 16 juna i dana kad će novi zakon biti izglasan).

Ako je suditi po ovome, srpski građevinski radnici su među najefikasnijima u svijetu, a zasigurno su efikasniji od srpskih političara. Političarima treba dva mjeseca (a možda i više od dva) da odluče da radovi mogu da počnu. Građevincima će biti potrebno najmanje dve nedelje (od sad do 28. jula), a najviše dva i po mjeseca (od sad do 27. septembra) da završe sve radove na obnovi porušenih i oštećenih kuća. E pa, što bi rekli stanovnici Krupnja--srećan vam rad!

Comments

Popular Posts