Mit o herojskom dizanju iz pepela bivše Jugoslavije


Često čujemo priču kako se bivša Jugoslavija herojski "digla iz pepela" poslije Drugog svjetskog rata. Ali, teško je dati neku ocjenu te priče ako ne znamo kako su se neke druge zemlje "digle iz pepela". Zato sam usporedio bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku nekih zemalja koje su krajem četrdesetih godina prošlog vijeka imale priblizno jednak BDP kao i Jugoslavija u tom vremenu. Pogledajmo šta nam istorijski podaci govore. Govore nam da su sve države koje su ovdje prikazane, osim Mađarske i Bugarske, imale znatno veći rast BDP-a po stanovniku nego Jugoslavija između 1947. i 1989. Dakle, možda se Jugoslavija herojski digla iz pepela, ali izgleda da su se Japan, Njemačka, Italija, Austrija, Grčka i Španija mnogo herojskije digle iz tog pepela. S druge strane, Mađarska i Bugarska pokazuju sličan spor rast bruto domaćeg proizvoda kao i Jugoslavija. Osim što bih primijetio da su, za razliku od ostalih ovdje prikazanih zemalja, Mađarska i Bugarska imale sličan ekonomski sistem kao i Jugoslavija, ne bih išao u dalju analizu razlika u brzini "dizanja iz pepela". Ipak, možda je vrijeme da revidiramo svoja uvjerenja o "herojskim uspjesima" bivše nam domovine.

Comments

 1. Pascal 'Pas' LoodTue Feb 04, 12:39:00 PM

  aj ti momak nazad u srednju školu i slušaj bolje dok budu Marshallov plan spominjali

  ReplyDelete
 2. Ne mogu da kontrolišem šta vi mislite da je bitno da uzmete u obzir, ali svakako je i uloga Trumana i Ajzenhauera u Jugoslaviji u periodu poslije drugog svjetskog rata slična onoj koju su igrali u zemljama zapadne Evrope.

  ReplyDelete
 3. Jeste to uspoređivali GDP sa NMP?

  ReplyDelete
 4. Upravo tako. Ali veći je problem što Predrag vjerojatno ni ne zna što je to NMP ni zašto se ne može uspoređivati s GDP-om. A ni početni uvjeti mu nisu jača strana.

  ReplyDelete
 5. Podaci se mogu naći pod linkom koji je u tekstu.

  ReplyDelete
 6. Ne bih se obazirao na ad hominem napad. Što se tiče statističkih veličina, data set je dostupan svima, a ako vas zanima metod prikupljanja podataka i računanja, Groningen Growth and Development Centre posjeduje detaljan opis metoda, podijeljen po industrijama, koje, usput, uključuju uslužne djelatnosti i administraciju. Što se tiče početnih uslova, to je slaba kritika jer u bilo kojoj statističkoj ili ekonometrijskoj usporedbi je nemoguće držati sve faktore konstantima. Koja je kritična vrijednost početnih parametara koje ćemo odabrati kao zadovoljavajuću se na kraju svodi na subjektivnu procjenu.

  ReplyDelete
 7. Mladen MilosavljevicFri Mar 14, 07:28:00 PM

  Svaka cast Predragu na tekstovima, ovi momci koji su iz ekonomije radili uglavnom marksizam... bolje neka citaju sa paznjom, da nauce nesto, za promenu.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts