Nisam apologeta nasilja, ali... ili kako doći do zajedničkog zaključka, otprilike

 

U prethodonom postu o reakcijama na gej paradu u Budvi sam govorio o latentnom opravdavanju nasilja nad učesnicima parade. Po tom opravdanju, gejevi nisu trebali izlaziti na ulicu jer je, navodno, bilo očigledno da će biti napadnuti. Po toj logici, gejevi sami snose dio krivice za nasilje jer su, opet navodno, svojim izlaskom na ulicu isprovocirali to nasilje.

Ovdje objavljujem zanimljiv razgovor sa čovjekom koji koristi ovu logiku, ali isto tako ne misli da ta logika implicira opravdavanje nasilja. "Nisam apologeta nasilja" je ime koje koristim umjesto pravog imena i prezimena mog sagovornika. Pošto su imena potpuno nebitna  u ovom kontekstu, nisam želio da bez njegove dozvole koristim njegovo ime na mom blogu. Razgovor je zanimljiv iz više razloga, a meni je najviše zanimljiv zbog svog zaključka. Tu sam, mislim, mog sagovornika uspio djelimično da motivišem da se stavi u ulogu onih koji su napadnuti. Kao rezultat toga stvljanja u ulogu nekoga ko je napadnut samo zato što se njegovo ponašanje nekome nije sviđalo, moj sagovornik je došao do divnog zaključka. Iako on ne pokušava da otkloni kontradiktornost  između tog zaključka i njegove prvobitne teze da su gejevi krivi što su dobili batine, mislim da ovaj razgovor pokazuje kako je moguće, bar malo, načeti ustaljene logičke greške u našem razišljanju kad je u pitanju nasilje nad pripadnicima gej populacije. Pročitajte.

Nisam apologeta nasilja: Trebali su SVI lepo ostati kuci... i nema problema..

PredragZnači li to da si i ti apologeta nasilja?
 
Nisam apologeta nasilja: Ne, ne znaci. Znalo se sta ce biti tamo. Zasto jednostavno paradu nisu otkazali?

Predrag: Znači, ovi napadači su kao oluja, neživa materija koja nema sposobnost izbora?

Nisam apologeta nasilja: Kao sto rekoh,trebali su svi lepo ostati kuci...

Predrag: Ali, zašto su gejevi trebali ostati kod kuće? Zato da ne bi bili napadnuti?

Nisam apologeta nasilja: Ne zbog toga. Vidis da su nepozeljeni.. Sta ima da paradiraju.. Svesni su bili,cinjenice,da ce biti napadnuti.. Mogli su izbeci to..

Predrag: Znaci, ipak je razlog zbog koga nisu trebali izlaziti taj da bi tako izbjegli napad na sebe.
Ovaj komentar, u stvari, više ljudskosti daje gejevima nego njihovim napadačima. Prema logici ovog komentara, gejevi imaju moć slobodne volje; oni imaju sposobnost izbora između izlaženja na ulicu i neizlaženja. S druge strane, njihovi napadači su kao neživa materija koja nema slobodnu volju i sposobnost da se suzdrži od reakcije. Oni su kao mašina koja je programirana samo za odrđenu reakciju. Ako gej izađe na ulicu, napadač mora da reaguje; on nema izbora. Po toj logici, gejevi kontrolišu i svoje postupke i postupke svojih napadača. Gejevi su ljudi, a napadači su samo, automatska, refleksna, nesvjesna reakcija.

Nisam apologeta nasilja: Provokator nije covek,vec budala.. Gejevi su ispali budale..

Predrag: I budala moze da bude covjek, ali masina koja nema izbora nikako ne moze.

Nisam apologeta nasilja: aaahahahahahhahahaahahah Jeste,ali od budale ne mozes ocekivati nista pametno...

Predrag: a ni ne moras da ocekujes nista pametno. Ali ako ocekujes nesto ljudsko, prije ces to docekati od budale nego od masine.

Nisam apologeta nasilja: Dole nisu bile masine i ti to dobro znas..

Predrag: Po logici tvojih komentara, bile su masne.

Nisam apologeta nasilja: Da te ispravim.. To si ti konstatovao po sopstvenom misljenju..

Predrag: znaci, napadaci nisu morali da napadnu?

Nisam apologeta nasilja: Nisu morali..

Predrag: znaci, da napadaci nisu napali, ne bi bilo nasilja; oni su odlucili da do nasilja dodje?

Nisam apologeta nasilja: Ko je organizovao Paradu?

Predrag: Nebitno je ko je organizovao paradu ako su napadaci odlucili da do nasilja dodje.

Nisam apologeta nasilja: Kako to nebitno?? Nasilje je moglo da se spreci. Ne branim napadace,i nisu smeli nasiljem da resavaju to ali je organizator,svestan svega,najveci krivac sto je paradu,koja je tu bila nepozeljna,ipak organizovao... Ko jos ide tamo gde je nepozeljan??? Ma ajde... Svi su krivci tu,i jedna i druga strana!

Predrag: znaci, kad je neko nepozeljan i on snosi krivicu za nasilje nad samim sobom?

Nisam apologeta nasilja: Da se lepo izrazim,parada je bila nepozeljna.. Ne osobe na paradi.

Predrag: Znači, onaj čiji su postupci nepoželjni, sam snosi krivicu za nasilje nad samim sobom?

Nisam apologeta nasilja: Ne nad samim sobom. Taj ciji su postupci nepozeljni snosi krivicu za svesno pozivanje i guranje drugih u nasilje.

Predrag: Ko su ti drugi?

Nisam apologeta nasilja: Znaci,samo jedan gej je bio na paradi?!

Predrag: Znači, gejevi su jedni druge gurali u nasilje i zato su krivi što su napadači odlučili da ih napadnu?

Nisam apologeta nasilja: Znali su sta ce biti,mogli su to spreciti..

Predrag: Znaci ako Nisam apologeta nasilja zna da Predrag ne podnosi kad Nisam apologeta nasilja ide ulicom, Nisam apologeta nasilja je kriv ako mu Predrag razbije glavu kamenom.

Nisam apologeta nasilja: Sto nasilja nije bilo pre parade? Znaci,nije bilo provokacije. Ti bi u tom slucaju meni bez povoda razbio glavu,to je vec nesto drugo...

Predrag: Pa ima povoda, ne podnosim kad prolaziš ulicom; provociraš me.

Nisam apologeta nasilja: To nije isto kao u slucaju Parade.. Napasces me bez povoda i eto tebe u Lazi Lazarevic.

Predrag: Kako nema povoda, ne oblačiš se na način kako treba, ne hodaš kako treba, ne stupaš u seksualne odnose na način kako ja mislim da treba? Gdje ćeš boljeg povoda?

Nisam apologeta nasilja: Da svi razmisljaju tako,kamenovanja bi bilo svakog dana. Nemam vise sta dodati. Bilo je provokacija,zavrsilo se nasiljem. Ponavljam,obe strane osudjujem.

Predrag: "Da svi razmisljaju tako,kamenovanja bi bilo svakog dana." Upravo tako. Zato je dobro što ne razmišljaju svi kao oni napadači u Budvi.

Comments

Popular Posts